top of page
Search

KUI SA LAINET EI VÕTA, VÕTAB LAINE SINU!


Algne versioon artiklist ilmus Äripäeva rikaste topis septembris 2023. a. Intervjueeris Riina Jussila


Mentori ja koolitaja Kristjan Rotenbergi sõnul on hobi kasulik, sest ei lase elu fookusel ainult tööle langeda. Foto: Erakogu


“Kui sa lainet ei võta, võtab laine sinu” – selle teadmise võtab mentor ja koolitaja Kristjan Rotenberg oma hobist igapäevatöösse kaasa ja see aitab ka kõige keerulisemast olukorrast ühel või teisel moel välja ujuda.


Igapäevaselt juhtimiskonsultatsioone ja koolitusi pakkuv Rotenberg ütleb, et teda tiivustavad ja kannavad edasi just keerulised olukorrad. “Mul on kaks suuremat hobi – üks on purjelauasõit ja teine saksofonimäng. Ka neis proovin ma iga päev olla parem, proovin eelmisest päevast midagi õppida ja areneda.”


Kuidas pillimäng ja surfamine sinuni jõudsid?

Pilli mängisin ma juba keskkooli ajal, kuid nüüd tuututan kodus endale ja perekonnale. Olen big­bändides mänginud kogu elu, kuid praegu ma pole leidnud kollektiivi, millega liituda. Ent ka lihtsalt endale mängimine on väga äge!


Surfamiseni jõudsin alles 30. eluaastates. Olen mandripoiss, Valgas sündinud. Pärast keskkooli lõppu kolisin Pärnusse, seal elades käisin sageli mere ääres jalutamas. Vaatasin surfareid ja mõtlesin, et tahaksin ka proovida – on ikka äge asi! Sellel ajal polnud mul muidugi mingit kogemust, varustust ega oskusi. Kõik tundus ulmeliselt kauge ja kallis. Mõte ja soov jäid siiski sisse pidama ning kümmekond aastat hiljem avastasin, et ühel mu heal sõbral seisab garaažis kasutamata purjelaud. Ta laenas seda mulle, käisin sõitmas ja ühel hetkel hakkaski asi välja tulema. Paar aastat hiljem ostsin juba isikliku varustuse.


See on üsna ekstreemne, märg ja võib tunduda ebamugav hobi?

Nõus, et see pole kõige lihtsam harrastus. Lainetes olles tuleb ikka palju ette eneseületust ja roppe sõnu. Samas on see spordiala väga huvitav. Kui alustades võis tunduda, et tegu on üksnes füüsilise alaga, siis hiljem avastasin, et ei pea üldse suruma jõuga, vaid tuleb hoopis leida ja hoida tasakaalu.


Oletan, et surfamine on sinu jaoks omamoodi meditatsioon – tuhised merel olles pea tühjaks?

Täpselt nii ongi. Selles on mitu asja koos – mõistagi annab see koormuse füüsilisele kehale, kuid veel loodusstiihiatega võideldes pole ruumi analüütilisele meelele. Vaja on tegutseda: jälgida, et toimiksin ideaalselt koos tuule ja lainega. See omakorda teeb pea tühjaks, sest olen tegutsemises, pühendunud. Merel olles tean, et võin lollitades saada haiget, sest kiirused lainetes on suured. Surfates jääb aeg minu jaoks justkui seisma.


„Ükski sportlane ei saavuta edu mugavustsoonis. Nii äris kui ka spordis tuleb vahel edu saavutamiseks tegutseda oma võimete piiril. Millele peab omakorda järgnema sügav lõõgastus.“ Kristjan Rotenberg­


Kui tihti sa jõuad surfama?

Siis, kui ilm lubab. Proovin ikka kõik head hetked ära kasutada.


Teeme intervjuud Haveni sadamas, ilm on tuuline ja merel käib korralik möll. Kas sa vaatad laineid maia pilguga?

Väga maia! Sellised hetked ongi sooloettevõtja jaoks parajad katsumused, sest kui mul on lepitud kokku kohtumine, kuid ilm sobib parasjagu surfamiseks, siis ma ju ei tühista kohtumist. Ma ei saa helistada ja paluda vabandust, et tuul on liiga hea sõitmiseks. Julgen öelda, et palgatöötajana oli mu vabadus pisut suurem. Seal sain tiimile öelda, et tuul puhub, mida mina teha saan – tuleb minna.


Kas igal inimesel peab olema hobi?

Ega see ei tee ju halba ega võta midagi ära, pigem annab. Inimestel tekib tihti riskikoht, kus kogu ööpäeva fookus läheb ühele teemale. See võib ühe jaoks olla töö ja karjäär, teise jaoks tervis, kolmandale suhted. Kui kogu ööpäeva elu­energia läheb ühele kaardile, on väga suur risk, et ühel hetkel ei pruugi kaart hästi mängida ja järgmisel momendil kukub inimene auku. Sellepärast on hea tegeleda mitme valdkonnaga. See annab tasakaalu ja ühe valdkonna edust saadavat emotsionaalset energiat saab kanda teisele, kus hetkel ehk nii hästi ei lähe.

Kristjan Rotenbergi sõnul maksab sportlastelt õppust võtta: sportlane ei oota, millal tal tekib vigastus, et siis lõpuks puhata, ta teeb trenni või kaks ära, ja annab endale aega taastumiseks. Foto: Erakogu


Kus sa oled käinud surfamas ja kas lainetes on juhtunud ka midagi ekstreemset?

Ma armastan Eesti suvesid ja ka jahedamal ajal saab siin edukalt tegutseda. Olen ka mujal käinud, kuid mitte märkimisväärselt palju. Juhtunud on aga ikka: puri on läinud katki, olen sõitnud vastu kivi. Merele tuleb minna meretuule, mitte maatuulega. Ükskõik mis siis ka ei juhtuks, kannab see su lõpuks randa ära. Minu kõige pikem sõit kaldale kestis poolteist tundi. Mast murdus ja mul ei jäänud muud üle, kui lihtsalt ­oodata ja lasta merel end kanda.


Kui palju raha surfamine su rahakotist viib?

Alustada saab väga askeetlikult, kuid hindadega saab jõuda ka kosmosesse. Praegu on mul kaks lauda, neli purje, kaks kalipsot,. Asjad on aastate jooksul kogunenud. Praegu on varustust kokku ehk 10-15 tuhande euro kanti.


Kas edukas eestlane oskab lõõgastuda?

Sportlased saavad selgelt aru, miks on vaja lõõgastuda, aga äriinimene sageli mitte. Sportlane ei oota, millal tal tekib vigastus, et siis lõpuks puhata. Ta teeb trenni või kaks ära, ja annab endale aega taastumiseks. Äriinimene peaks mõtlema samamoodi. Tulemuse tegemiseks peab lõõgastuma.


Milline on sinu enda päevagraafik?

Alustan hommikul kella kaheksa ajal ja töötan keskmiselt kuus tundi. Sellel suvel ma lubasin endale esmakordselt kuuenädalast puhkust.

Puhkamise ja harrastamistega tegelemine erineb põlvkonniti. Nooremad ei hinda enda katkitöötamist, nagu teevad seda vanemad. 20- ja 30aastane töötab selleks, et pakkuda endale rohkem naudinguterohket elu. Samas vahel on ületöötamise kogemus vajalik, et teha teadlikumaid elustiilivalikuid. See pole midagi halba, vaid sellest tuleb õppida.


Kas sa oled praegu oma elu laineharjal?

Olen heas kohas ja oma valikutega rahul. Olen rahul sooloettevõtlusega kaasnenud valikuvabadusega. Olen rahul enda füüsilise ja vaimse vormiga.

Me kõik peame võtma oma elus hoiaku, et ükskõik kui keerulisel lainel sa hetkel oled, sa annad endast selle momendi parima. Kui sa lainet ei võta, võtab laine sinu. Vahel see ei õnnestu, kuid siis pistad pea vee alt välja, raputad end pisut ja võtad uue laine. Nii laine võtmine kui ka lainesse kukkumine on elu osa.


Intervjueeris Riina Jussila. Algne versioon artiklist ilmus Äripäeva rikaste topis septembris 2023. a.



bottom of page